118,7428

Poziv za KSI radionicu #22

Pozivamo sve članove KSI da se prijave za KSI radionicu #22 na temu “Mašinski kôd i izvršavanje programa na najnižem nivou - Programiranje u Assembly jeziku - Važna veština za programere”.

Pisanje računarskih programa je u doba programskih jezika visokog nivoa sve lakše i sve veći broju ljudi se upušta u programerski posao. Većina se veoma brzo uhoda i stekne značajno iskustvo u pisanju programa za određenu platformu na određenom programskom jeziku, a da se ne pozabavi dovoljno ili skoro uopšte razumevanjem kako se program zapravo u pozadini izvršava na računaru.

Pisanje programa u Assembly jeziku (Asembleru) je izuzetno retka pojava u poslednje vreme i programeri koji znaju određene asemblerske jezike za određene platforme i arhitekture su veoma retki. Ali programiranje u asemblerskim jezicima ne treba da bude zapostavljeno i svako ko sebe smatra programerom i ko želi ozbiljno da se bavi poslom programera mora barem da pokuša da savlada i razume osnove ovog načina programiranja.

Kada programer stekne veštinu pisanja programa u jezicima veoma niskog nivoa, najbližim samom mašinskom kodu, malo je verovatno da će na taj način pisati programe tokom svoje karijere, ali će time steći jedno veoma važno iskustvo i, još važnije, razumevanje načina na koji se programi zaista izvršavaju u pozadini. To je samo po sebi veoma moćno znanje i važno iskustvo, jer će promeniti način razmišljanja i rada programera kada koristi i druge jezike, često mnogo višeg nivoa, a sasvim sigurno će da mu pomogne da piše programe koji su bolje optimizovani, da ne rasipa resurse i da nauči da ceni svaki bajt memorije i svaki milisekund vremena koje njegovi programi koriste.

Poznavanje načina kako se pišu i izvršavaju programi na najnižem nivou je veština koju svaki programer u nekom trenutku treba da odvoji vreme da savlada, jer će mu neizmerno pomoći da bude znatno bolji u svom poslu.

Ova KSI radionica ima za cilj da polaznike upozna sa sledećim oblastima:

  • Kako se izvršavaju programi na najnižem nivou;
  • Razumevanje setova instrukcija različitih arhitektura procesora;
  • Razlike, koristi i mane procesora sa širim registrima (8 bit, 16bit, 32bit, 64bit itd);
  • Kako se pišu programi na asemblerskom jeziku na primeru MSCS simuliranog mikro-procesora.

 

Ova radionica se organizuje i za studente Tehničkog fakulteta koji su zainteresovani i koji mogu da se prijave za radionicu iako nisu članovi KSI.

 

KSI radionica je zakazana za ponedeljak20.03.2017. godine od 15:30 u elektronskoj učionici 117 u Kumodraškoj ulici.

Molimo sve zainteresovane članove KSI da se zbog organizacije radionice prijave za prisustvo na linku ksi.singidunum.ac.rs/prijava.

Broj mesta je ograničen na 40 polaznika.

Studenti koji nisu članovi Kluba studenata informatike treba prvo da se prijave za članstvo u klubu. Sve informacije o članstvu i o načinu prijave možete naći na linku ksi.singidunum.ac.rs.

 

Posebne napomene

Od članova KSI koji se prijave za radionicu se očekuje sledeće:

  • Da su motivisani i da žele da stiču nova znanja;
  • Da imaju osnovno predznanje iz programiranja koje žele da usavrše i da su spremni da nauče novi jezik.
Univerzitet Singidunum © 2018